18-12-2024

På skattejagt med metaldetektor

Elever fra Fonden Ørting finder ældgamle ting fra vikingetiden

I faget It og Teknologi er det en god idé at tage gummistøvlerne på. Her har elever og lærere fra Fonden Ørting lært at bruge en metaldetektor. Det betyder udeundervisning uanset vejret, hvor holdet besøger en lokal mark, som de traver igennem, mens de søger efter – og finder meget gamle ting i jorden.

Ud over at forstå teknologien i en metaldetektor, så er udflugten også en meget håndgribelig form for undervisning i historie. De mange fund af gamle mønter, værktøj og våben er afsæt for undervisning om levevis i både vikingetiden og middelalderen. Det er danmarkshistorien, der bogstavelig talt kommer til syne i jorden.

På skattejagt med eleverne

”Jeg synes, det er fantastisk at tage ud med eleverne og vores metaldetektor”, siger Thomas Samsing, der er én af Fonden Ørtings undervisere i It og Teknologi.

”Det er ligesom at tage på skattejagt”, forklarer han og fortsætter: ”Dét, tror jeg, alle mennesker er fascineret af”.

Magnetfelt som vejviser

Detektoren fungerer ved at udsende et magnetisk felt under den runde søgespole, som man fører hen over jordens overfalde.

Hvis der er genstande af metal under spolen, laver de en forstyrrelse i magnetfeltet, som transformeres til lydsignaler. Derved kan man høre, at der ligger ting i jorden, og så skal der graves.

Metaldetektoren kan spore genstande i en afstand ned til 50 cm i jorden.

På besøg i vikingetiden

Det ældste fund er tidsbestemt til år 900, dvs. midt i vikingetiden. Eleverne har fundet toppen af skæftet til en kniv. Det helt særlige ved toppen er, at den har indgraveret et mærke, som ifølge en historiker skulle stamme fra Harald Blåtand!

Harald Blåtand har foræret lignende knive til sine mest betroede krigere – og én af dem har måske været i Ørting.

Fantasien sættes i sving

Thomas Samsing fortæller, at elevernes fund altid giver anledning til gode snakke om, hvordan den enkelte ting kan være endt i jorden.

”Vi bruger lang tid på at fantasere om historien bag den genstand, vi har fundet”, fortæller han og kommer med flere eksempler.

Det kan for eksempel være kuglen til en musket, der er et gammelt gevær. Her taler de om, hvordan nogen kan være kommet løbende over bakketoppen, og så er der blevet skudt på dem.

Eller det kan være et vikingefund på marken, hvor en elev undrer sig, fordi vikingerne for det meste boede ved vandet. Men da holdet fandt gamle landkort, kunne de se, at Horsens Fjord for mange år siden faktisk dækkede området, og så gav fundet fra vikingerne alligevel mening.

Mental træning

Arbejdet med elevernes jordfund giver på den måde en god mental træning.

”Mange af vores elever med autisme er udfordret på deres forestillingsevnen”, fortæller Thomas Samsing. Det betyder, at eleverne kan have svært ved at bruge deres fantasi.

”Vores elever vil gerne have facts. Men når vi sammen laver en historie om, hvad vi tror, der er sket på dette sted, så får de trænet deres forestillingsevne”.

Indberetning af danefæ

Hver gang eleverne har et fund, skal det fotograferes og indberettes via app’en DIME, der er en digital platform til registrering af arkæologiske fund.

Alle fund skal sendes til identifikation hos Horsens Museum, der har ansvaret for arkæologiske fund i området. Det er et lovkrav, der sikrer, at vigtige ting fra fortiden bliver bevaret. Museet vurderer også, om der er danefæ af kulturhistorisk værdi blandt de ting, eleverne har fundet.

Alle danefæ bliver sendt til Nationalmuseet, fordi fundene tilhører staten. Til gengæld får man en findeløn.

En hemmelighedsfuld færd

Og så er det lidt ligesom med svampejægere. Man fortæller aldrig om sine bedste jagtmarker – og det gør DIME heller ikke. Fundpladser og GPS-koordinater er kun synlige for den enkelte finder, museumsmedarbejdere og arkæologer med forskeradgang.

Alligevel vil vi gerne vise en smuk film fra en af Fonden Ørtings ture med metaldetektor. – og folk med lokalkendskab kan muligvis godt se, hvor vi befinder os 😊

Filmen er optaget af vores dygtige elev, 20årige Christian, der kan kunsten at styre en drone og kamera på én og samme tid.

Se filmen her

Læs mere om arkæologiske fund, der er fundet af private tingfindere: DIME https://www.metaldetektorfund.dk/ny/

Filmen er lavet af vores dygtige elev, 20årige Christian, der kan kunsten at styre en drone og kamera på én og samme tid.

Samling af jordfund, der er fundet med metaldetektor af elever på Fonden Ørtings specialskole for børn og unge med autisme.