Ung med autisme fortæller om at bo på et opholdssted
Drømmen om et ungdomsliv
Hvordan kommer man tilbage fra en sygemelding på halvandet år? Mød Naya, der fortæller om sin vej hen imod venner, kæreste, uddannelse og egen bolig
Naya er sin egen. Det er man ikke i tvivl om, sådan som hun sidder dér med sit korte mørke hår, piercinger og et åbent direkte blik. Hun har været på Fonden Ørting i to år. Først som dagelev i skolen, mens hun stadig boede hjemme hos sine forældre, og senere som døgnelev med eget værelse og hoveddør.
Selve beslutningen om at flytte ind blev taget i fællesskab mellem Naya, hendes forældre og personalet på Ørting.
”Efter næsten et år i skolen gad jeg egentlig godt at flytte ind. Jeg savnede at have et ungdomsliv. Det havde jeg ikke rigtig på det tidspunkt,” fortæller Naya.
Som dagelev i skolen tog hun direkte hjem efter undervisning, så kontakten med jævnaldrende var ikke særlig stor. Derudover kom hun fra en periode med meget fravær i folkeskolen.
Faktisk havde hun i 7. klasse en sygemelding, der strakte sig over halvandet år, hvor hun slet ikke var i skole.
Her bor Naya. Hun har fået bevilget ”Efterværn”, der er et tilbud om støtte til unge i alderen 18 til 22 år. Formålet er at lette overgangen til voksenlivet og støtte de unge i at etablere en selvstændig tilværelse på lige fod med andre unge.
Savnet af venner
”Der sker noget med én, når man er hjemme i så lang tid,” siger Naya eftertænksomt.
”Jeg var kun sammen med voksne. Mine forældre, min psykolog og dem ude på Psyk’. Efterhånden var jeg mest tryg ved dem. Men jeg ville også gerne have venner. Det var bare blevet svært for mig at være sammen med andre unge. Jeg blev nervøs,” husker hun.
I skolen på Ørting arbejder de ikke kun med faglige kundskaber. Personalet hjælper også eleverne med deres relationer, og det kan der være god brug for.
”Det er ikke så nemt at få venner, hvis det med overhovedet at komme ud af sit værelse er svært,” fortæller Naya.
Og så griner hun lidt:
”Altså, de voksne prøver jo at hjælpe til. Men det kan godt blive lidt akavet. Det skal helst komme naturligt”.
Lidt efter stikker en ung pige hovedet ind ad døren til Nayas værelse. Hun giver en besked, smiler og tager en stor slikpose fra entréen, som de har en aftale om.
Start på uddannelse
I dag er 18-årige Naya i gang med at tage første semester på en STU, mens hun bor på Ørting.
Uddannelsen tager hun i Aarhus på skolen Parat til Start, der er et tilbud til unge med særlige behov. En betegnelse der passer til Naya, som har diagnoserne autisme og OCD. Alligevel kan elevgruppen til tider være svær at være i.
”Det er nogle lidt specielle typer, der går på STU’en. Vi har alle sammen forskellige udfordringer,” fortæller hun.
Derfor har det indimellem været lidt svært at komme af sted om morgenen. Og fra at være på fuldt skema er Naya gået ned i tid, så hun nu får undervisning to dage om ugen, hvilket fungerer meget bedre for hende.
At stå på egne ben
Men det er ikke kun skolen og venskaberne, det går bedre med. Naya har også fået en kæreste. Han bor i Sønderborg og er ved at uddanne sig til kok. Sin læreplads vil han søge i Aarhus – og her vil Naya også med.
”Jeg vil jo gerne bo i egen lejlighed,” siger hun og forsætter:
”Min forældre synes, jeg skal starte med at flytte ind i Jeppelund (udslusningslejlighed, red), men der er kun plads til én. Så jeg er ikke sikker på, at det er dét, jeg har lyst til”.
Kontakt os
Fonden Ørting er et socialpædagogisk opholdssted for børn og unge med autisme, der også tilbyder skole for børn og unge med særlige behov for specialundervisning. Vil du vide mere om vores opholdssted i Jylland eller vores specialskole, så tøv ikke med at kontakte os. Vi fortæller gerne mere om vores arbejde med børn og unge med autisme eller nogle af vores andre tilbud såsom STU.