23-05-2024
Job og uddannelse skal opleves og sanses
Besøg på lokale virksomheder og skoler hjælper unge på Fonden Ørting med at blive klogere på deres muligheder
Hvad vil du være? Det er et stort spørgsmål om valg af job og uddannelse, som for mange er svært at svare på.
For børn og unge med autisme kan fremtidens muligheder synes noget nær ubegribelige. Mange er udfordret på deres forestillingsevne, og det betyder, at det kan være svært at forestille sig, hvad det helt konkret vil sige at have en bestemt jobfunktion.
En del unge står efter 9. klasse og aner ikke, hvad de vil, hvad de kan eller om der overhovedet er plads til dem på arbejdsmarkedet med den støtte, de har brug for.
Hands on
På Fonden Ørtings STU og udviklingsforløb gør vi derfor meget ud af faget Erhvervs- og uddannelsesorientering. Den bedste læring sker ud af huset, hvor holdet besøger lokale virksomheder og skoler.
”Vores elever har brug for at komme ud, så de selv kan se, røre, lugte og lytte sig til, hvordan der er på de forskellige arbejdspladser og uddannelser”, fortæller Ina Mathiesen, der er lærer på Fonden Ørtings specialskole.
Besøg med oplevelser
Forleden var hun med de unge på besøg på Odder Rådhus, hvor borgmesteren hilste på, men eleverne talte også med politiet, der viste udstyr og biler frem.
Ud over at blive klogere på uddannelses-og beskæftigelsesmuligheder, så får de unge altid én på opleveren.
”Alle besøg gør indtryk”, fortæller Ina Mathiesen og fortsætter:
”Da vi besøgte den lokale blomsterbutik, oplevede vi et sansebombardement af dufte og farver. Men blomsterhandleren fortalte også, at det er lidt ligesom at arbejde i en svinestald, hvor man til sidst slet ikke mærker lugten mere”.
Sanser i spil
Et andet sanserigt besøg var hos en automekaniker, hvor eleverne var med på værkstedet. Her var sanserne også på arbejde med høje lyde fra de mange maskiner, og mekanikeren forberedte desuden eleverne på oliefedtede fingre og tunge løft.
Til gengæld var der mere stille hos bedemanden, fortæller Ina Mathiesen:
”Vi blev alle sammen klogere på bedemandens arbejde, der faktisk handler meget mere om de levende efterladte end den afdøde”.
Røde næser
Alle besøg starter med et ønske fra nogle af eleverne, og så bruger lærerne det som springbræt til en fælles snak om det pågældende job og arbejdsopgaver.
Det sjoveste besøg var mødet med en hospitalsklovn. Hun kom forbi med røde næser til eleverne på Fonden Ørting. Besøget var et ønske fra en elev, der selv har oplevet glæden ved at møde en hospitalsklovn under sin indlæggelse.
God identifikation
Før et besøg spørger lærerne altid, om virksomheden har ansatte i fleksjob, for så vil holdet gerne møde dem og høre, hvad de laver.
”Én gang har vi mødt en gammel elev fra Fonden Ørting. Det giver en særlig god identifikation for vores unge, at de kan spejle sig i én, der ligner dem selv”, fortæller Ina Mathiesen.
Hun og hendes kollega på uddannelses- og erhvervsorientering har kun oplevet åbenhed fra de virksomheder, de kontakter.
Fra hele Fonden Ørting skal derfor lyde en stor TAK til alle de mange virksomheder og skoler, der har sagt Ja til et besøg fra eller hos os:
- Bisgaards Auto (mekaniker)
- Christensen & Kjær (revisor)
- CleverCoffee (kafferisteri)
- De Danske Hospitalsklovne
- Dyrenes beskyttelse (Dyreinternat Tingskoven)
- Envision (reklamebureau)
- Fru Møllers Mølleri (gårdbutikker, restaurant og gartneri)
- JC tegn og byg (tømrer)
- Jordbrugets UddannelsesCenter Århus
- Kuglen og Keglen (bowlingcenter)
- Le Krib (tatovør)
- Odder Avis
- Odder Bedemandsforretning
- Odder Forsyningsselskab
- Odder Rådhus (borgmester og politik)
- Otherstudio (grafisk designer)
- Pluspige (lagerarbejder)
- PrintVis (programmør)
- Skjold Optik (optiker)
- Staermose Industry (metalbearbejdning)
- SystemTM (maskinproducent)
- TinyMobileRobots (robotingeniør)
- TS-ART (erhvervsfotograf)
- Violen (blomsterbutik)
Læs mere om STU på Fonden Ørting.
Vi har også et udviklingsforløb, der passer til dig, der ikke ved, hvad du skal efter 9. eller 10. klasse.