01-06-2023
En lykkelig autist
Louise Egelund vil hellere være lykkelig end forsøge at lige en neurotypisk person. Hun tager sin autisme alvorligt og ved, hvad der skal til for at mindske hverdagens stress
”Mine sanser er en grundlæggende stressfaktor, som jeg altid har med mig”, siger Louise Egelund, da vi har besøg af hende på vores kursuscenter.
Her holdt hun oplæg om autisme og stress, og det blev et meget personligt og hjertevarmt foredrag for vores unge og deres pårørende samt medarbejdere på Ørting.
Stress og autisme
Louise fik sin autismediagnose, da hun var 17 år gammel, og med udgangspunkt i sit eget liv har hun gennem de sidste tyve år holdt foredrag om de oplevelser og erfaringer, det har givet hende.
På Ørting Kursuscenter fortæller Louise, hvordan stress føles for én med autisme – og hvad man selv eller ens pårørende kan gøre for at hjælpe.
Højt stressniveau
Udgangspunktet er, at mennesker med autisme ofte har et højere stressniveau.
Louise skelner mellem situationer, der stresser, og en mere gennemgående stress, der er et livsvilkår og skyldes en sanseoverfølsomhed.
Selv kan hun blive overvældet og stresset af lyde, syn og lugte. Mens de stressende situationer er mere afgrænsede til bestemte begivenheder, fx sammenkomster med familie og venner, offentlig transport, indkøb og møder med kommunen.
God planlægning
Løsningen er forberedelse og planlægning.
”Jeg er mega-organiseret”, fortæller Louise.
Det betyder, at hun forbereder sig til vigtige møder med kommunen. Hun skriver ned, hvad der skal siges eller spørges om, og hun har altid en ledsager og en diktafon med, så ingen aftaler går tabt.
Derudover har hun bedt om, at møderne bliver holdt i hendes hjem, for her er hun tryg, og så har hun mere overskud til at være nærværende i samtalen. Det handler med andre ord om at tage sig selv og sin autisme alvorligt.
”Jeg er ikke bange for at trække autisme-kortet. Jeg er ærlig omkring det og fortæller, at jeg er autist. Hvis jeg først bliver stresset og bange, så kan jeg hverken huske, hvad jeg skal sige eller hvad vi har aftalt”, fortæller Louise.
Stress har en pris
Nogle situationer stresser så meget, at hun vælger dem fra. For stress har altid en pris. Det betyder, at hun skal afsætte tid til restituere efter en eksponering. Nogle gange flere dage i sengen. Derfor er Louise meget bevidst om at prioritere, hvad hun vil deltage i.
Det kan være hendes mormors fødselsdag, der skal fejres af hele familie, hvor Louise i stedet for laver sit eget besøg på tomandshånd. Det giver et helt andet samvær i ro og nærvær, uden at det tærer på kræfterne.
Andre gange stiller hun op, selvom hun ved, at det har personlige omkostninger. Blandt andet at stå frem som foredragsholder. Men hun gør det, fordi oplæggene er hendes bidrag med viden til omverden både til mennesker med og uden autisme.
Livskvalitet er nøglen
Det handler grundlæggende om livskvalitet.
I stedet for at prøve at ligne en neurotypiker, ikke-autist, og forsøge at handle og opføre sig, som man tror, andre forventer. Så gælder det for Louise tværtimod om, at man lærer sin autisme at kende. Man skal vide, hvad der kan stresse, og hvordan man kan hjælpe sig selv.
Louise fortæller, at hun prioriterer sin egen trivsel hver dag.
”Jeg skal ikke nødvendigvis møde andres forventninger. Det gør mig ikke lykkelig. Jeg vil hellere være en lykkelig autist end en stresset normal”.
”Jeg skal ikke nødvendigvis møde andres forventninger. Det gør mig ikke lykkelig. Jeg vil hellere være en lykkelig autist end en stresset normal”, fortalte 42-årige Louise Egelund i sit foredrag om autisme og stress på Fonden Ørting.
Du kan læse mere om Louise på hendes hjemmeside