21-04-2023

En helt ny forståelse af autisme

Fantastiske Peter Vermeulen holdt kursusdag på Fonden Ørting

Så blev Ørting Kursuscenter skudt i gang af forstander Jacob Thiesen, der bød velkommen til vores første arrangement med et vidunderligt oplæg af belgiske Peter Vermeulen.

Ud over at være en af verdens førende forskere på autismeområdet er Peter også en fremragende formidler, og vi blev blæst bagover af hans nyeste viden om hjernen, der fungerer helt anderledes, end vi troede:

Nemlig at hjernen ikke reagerer på input fra vores sanser, men i stedet prøver at forudsige omverdenen ud fra erfaringer og forventninger til, hvad der vil ske i en given situation. Hvorefter den bruger sanserne til at tjekke, om forudsigelsen er korrekt.

Ny viden om hjernen skal bruges

Betydningen er selvsagt meget større, end den lyder her – og Peters anbefaling er, at vi bruger den nye viden til konkret at tilpasse vores tilbud og støtte til børn, unge og voksne med autisme.

Fint møde mellem elever og forsker

Et helt særligt øjeblik opstod til sidst, da to af vores elever, Niclas og Joakim, fik en snak med Peter og overrakte ham en gave fra Fonden Ørting i form af en vase, som de selv har produceret i vores 3D-printer.

Herfra kan vi kun anbefale fagfolk, pårørende og andre med interesse for autismeområdet at læse Peters nyeste bog, der er udkommet både på dansk og på engelsk med titlerne ”Autisme og den forudsigende hjerne” og ””Autism and The Predictive Brain”.