På vandretur i naturen

I faget Hiking bliver du fortrolig med at gå i naturen, og det styrker både kroppen og humøret

Hiking er et valgfag i skolen, hvor elever og lærere kommer ud i naturen. Hver uge har vi to timer, som bruges i skoven, ved stranden eller på markveje. I alt går vi 2-3 km på ruter med varierende terræn.

Alle sanser

Naturen er fantastisk at være i. Alle vores sanser bliver vakt. Vi mærker vind og vejr, får mudder på skoene, lytter til fugle, rusk i træerne og bølgernes brus. Vi mærker årstiderne skifte, og vi ser, hvordan naturen forandrer sig gennem året.

Dyr i naturen

Hvis vi er heldige, er der helt særlige oplevelser undervejs. En gang så vi røde glenter, der er store rovfugle med vingefang på over halvanden meter. Vi har også set rygfinnen af et marsvin, der boltrede sig i vandet.

I ly for regnen

Bliver det regnvejr, har vi regnslag med. Men vi søger også ly. Det kan være i et shelter, hvor vi sidder i læ og kan se ud på naturen.

”Vi er det fredelige hold. Det er hyggeligt og rart at være ude at gå,” siger en 19-årig elev på Hiking.

Kroppens muskler

Hiking er også godt for kroppen. Når vi vandrer, aktiverer det kroppens muskler, og det får hjernen til at frigive endorfiner, som giver godt humør og velvære.

Det ujævne terræn påvirker desuden hele vores bevægeapparat, og det styrker balancen. Der kommer en god gå-rytme i kroppen, som er uvant for mange af vores elever, og så kan de gå lidt længere, end de troede.

”Det er befriende at være ude i skoven,” fortæller Joakim på 20 år.

Ingen krav i naturen

Når vi går sammen i naturen, er der ingen krav. Vi går bare, og vi er fælles om oplevelsen. Det giver plads til gode snakke undervejs. For der sker noget, når vi bevæger os væk fra det store fællesskab i skolen, og snakken begynder som regel allerede i bilerne.

Gå dig glad

Vi vil desuden gerne vise vores elever, at blot 10 minutters gang booster hjernen med en lykkefølelse. Det er en vigtig erfaring at have, hvis de oplever perioder, hvor de er triste eller i dårligt humør.

Elever fra Fonden Ørtings specialskole for børn og unge med autisme er på vandretur i faget Hiking

3 gode grunde til at gå regelmæssigt

  • Gang er godt for helbredet, det er med til at sænke blodtrykket, øge kalorieforbrænding og forebygge hjertekarsygdomme.
  • Gang styrker den mentale sundhed og er godt mod stress og depression
  • Gang er en skånsom og alligevel effektiv træning for kroppen
    Kilde: bevaegdigforlivet.dk